De meest voorkomende boekhoudkundige fouten die veel ondernemers maken, zijn het makkelijkst te herstellen. Hier zijn 5 basistips voor de boekhouding om uw bedrijf weer op de rails te krijgen en te houden.

1. Boekhoudsysteem:

Als u de contante methode gebruikt, dan telt u uw inkomsten als u ze ontvangt en uw uitgaven als u ze betaalt. Als u de accrual-based methode gebruikt, telt u uw inkomsten en uitgaven zoals ze gebeuren, en niet wanneer u ze daadwerkelijk ontvangt of betaalt. Als Nederlandse zelfstandige moet je je bedrijfsinkomsten rapporteren volgens de toerekeningsmethode. Het is dan erg prettig als je gebruik kunt maken van een boekhoudprogramma in 2020.

2. Houd een dagelijkse administratie bij

Als je geen nauwkeurige dagelijkse administratie bijhoudt, heb je geen enkele mogelijkheid om de financiële toestand van je bedrijf te volgen. Veel bedrijfseigenaren gebruiken verschillende registratiesystemen. Het belangrijkste is dat u een goede administratie heeft en deze elke dag gebruikt.

  • Door het opzetten van een accuraat administratiesysteem duurt het slechts een paar minuten per dag om het bij te werken. Bovendien kunt u met een goed administratiesysteem de financiële activiteiten van uw bedrijf snel en eenvoudig terugvinden.
  • Dit betekent dat u geen cheque- of factuurnummers hoeft over te slaan. Dit betekent ook dat u een aparte bankrekening moet bijhouden voor uw zakelijke en persoonlijke financiën. Dit zal ook helpen bij het creëren van een waardevolle controleproef. Door een effectief controlespoor achter te laten, kunt u uw bedrijfsfinanciën indien nodig een jaar of langer achterwaarts reconstrueren.

3. Controleer de cheques zorgvuldig

Cheques zijn zo goed als contant geld, dus als er iets misgaat, bent u lasteraar – niet uw bank. Wees voorzichtig met cheques die u met contant geld aanneemt. Onderteken uw cheques altijd met een duidelijke, duidelijke handtekening, dus nodig geen vervalsers uit. Controleer altijd alle geannuleerde cheques voordat iemand anders (dit geldt ook voor uw boekhouder en/of medewerkers). Op deze manier bent u beter in staat om ongeoorloofde cheques op te vangen. Als uw bedrijf in een partnerschap zit, is het een goed idee om minstens één van de partners alle cheques te laten ondertekenen.

4. Verkrijg een bankafschrift met een einde van de maand

Deze basistip die u veel kan opbrengen, is een grote beloning! Door uw bankafschrift te coördineren met al uw andere maandafschriften wordt het voor u veel gemakkelijker om uw bankafschriften met elkaar in overeenstemming te brengen en uw uitgaven te volgen.

5. Gebruik boekhoudsoftware

Software is uiterst belangrijk voor alle bedrijven, behalve de kleinste. Deze toepassingen maken het zo veel gemakkelijker om uw inkomsten en uitgaven te volgen, uw belastingdocumenten te organiseren, de financiële activiteiten van uw bedrijf samen te vatten en het mogelijk te maken om een back-up te maken van al uw gegevens voor de bewaring. Als u met een externe boekhouder werkt, zorg er dan voor dat hij of zij over computervaardigheden beschikt.

Categories: Zaken

Share via
Copy link
Powered by Social Snap